Agencija MTT, zavarovalne storitve

 

domov/ storitve/ kolesarski produkt/ Akcija Slovenija kolesari/ oktober 2017/ Zaključna prireditev Slovenija kolesari 2017

ZAKLJUČNA PRIREDITEV SLOVENIJA KOLESARI 2017- 70 LET KK PREKMURJE BELTINCI, grad Beltinci, 8. 10. 2017 ob 9.00

V 30. letu kolesarskega športa v Sloveniji ter 70. letu obstoja Kolesarske zveze Slovenija se je zaključila tudi 17. vseslovenska akcija Slovenija kolesari 2017. Sklepno prireditev, ki je bila 74. po vrsti v sklopu akcije v letošnjem letu (povezava do posameznih prireditev), je gostil Kolesarski klub "Prekmurje" Beltinci. Klub je z delovanjem pričel isto leto kot Kolesarska zveza Slovenije in v letu 2017 obeležuje 70- letnico...

banner

 

Prizorišče letošnjega zaključnega kolesarjenja so bili Beltinci, natančneje Beltinški grad. Prvi pisni ovir o njem izhaja iz daljnjega leta 1532 (medtem ko so Beltinci prvič omenjeni že leta 1322). Današnjo obliko je grad dobil v 17. stoletju, ko je bil predelan v nižinski štiritraktni dvorec panonskega tipa. Zanimivost gradu so tudi obokani podzemni rovi. Danes ga obdaja obsežen park, v njem pa si lahko ogledate stalni razstavi: zgodovina zdravstva v Pomurju, plemiške družine v beltinškem gradu.

Glavni gostitelj zaključne akcije, kolesarski klub "Prekmurje" iz Beltincev, je bil ustanovljen že leta 1947. Okoliščine ustanovitve, prve prireditve "po Pomurju" in tedanji razpis si preberite v zgibanki. Za zanimivost naj navedemo, da mineva že 40 let od 20. jubilejne dirke "Po pomurju", ko so se kolesarji podali na eno od treh prog v dolžini 140 km, 100 km, 80 km, 62 km ali 15 km.

Brez podobnih dokumentov se ne bi ohranilo vedenje o vlogi, okoliščinah in preteklem pomenu kolesarstva. Zato smo lahko srečni, da obstajajo kronisti in društva, ki zbirajo muzejske eksponate in ohranjajo tradicionalne običaje. Pred 15 leti je s tem namenom nastalo tudi Društvo starodobnikov- ljubiteljev starih koles "Dimek" Beltinci, sledila so mu še številna druga. Velike pozornosti so bili deležni tudi na zaključni prireditvi.

pred štartom

Okrog 7. ure zjutraj smo bili priča čudovitemu sončnemu vzhodu, ki pa ni trajal dolgo, saj so nebo prekrili oblaki. Jutro je bilo mrzlo, a ni kalilo dobre volje in odločenosti udeležencev, ki so tako prihajali na prizorišče in se pripravljali na kolesarjenje.

štart zaključnega kolesarjenja akcije Slovenija kolesari 2017

Malo po 10. uri se je na štartu zbralo 317 kolesark in kolesarjev v dresih, pisanih barv. Voditelj prireditve, Andrej Berden ter predstavnik Kolesarske zveze Slovenija, Milan Knez sta naznanila pričetek kolesarjenja. In nato je šlo zares- prireditev se je pričela snemati, kolesarji pa so potisnili na pedala.

Udeleženci so si izbrali progo po svojem okusu in kondicijski pripravljenosti. Upoštevati pa so morali tudi navodila organizatorja.

daljša proga - 70 km:

Beltinci - Bogojina - Motvarjevci - Prosenjakovci - Šalovci - Gornji Petrovci - Križevci - Kančevci - Andrejci - Selo - Tešanovci - Bogojina - Beltinci.

srednja proga - 45 km:

Beltinci - Bogojina - Motvarjevci - Prosenjakovci - Selo - Tešanovci - Bogojina - Beltinci.

krajša proga - 30 km:

Beltinci - Ivanci - Martjanci - Moravske Toplice - Tešanovci - Bogojina - Beltinci.

družinska proga - 5 km:

Beltinci - Gančani - Beltinci.

med prireditvijo

Kdor ni kolesaril, si je lahko do prihoda kolesarjev v cilj ogledal stojnice lokalnih organizacij in slovenske antidoping organizacije Sloado, beltinški grad, druge znamenitosti Beltincev ter preizkusil lokalne specialitete (npr. dudle). Po prihodu kolesarjev v cilj je potekala podelitev nagrad in priznanj udeležencem.

prihodi v cilj

Ker prireditev ni bila tekmovalnega značaja, so si udeleženci maratonov lahko vzeli čas za uživanje med kolesarjenjenjem. Tako so v cilj prispeli člani društva Dimek iz Beltincev. Na uho mi je prišlo, da so se na poti 5- kilometrske proge večkrat ustavili in se družili. Za razliko od njih je prvi kolesar družinske proge v cilj prikolesaril že po par minutah. Udeleženci daljših maratonov pa so v cilj prihajali med zadnjimi- nekateri nasmejani, drugi nekoliko utrujeni. Zagotovo pa veseli toplega jesenskega sonca, ki je prepodilo meglice in nas ogrelo.

Sklepno dejanje je predstavljala podelitev priznanj, pokala in nagrad udeležencem. Posebna priznanja so prejeli:

 • Irena Barčon- najstarejša udeleženka akcij Slovenija kolesari v letu 2017 in udeleženka največ (20) prireditev akcije;
 • Ivan Čuček- najstarejši udeleženec akcij, ki je v letu 2017 dopolnil 88 let;
 • Franc Smolko- v letu 2017 se je udeležil največ akcij (kar 25);
 • Lara Štrekelj- najmlajša udeleženka akcij s svojimi rosnimi 2 leti;
 • Žan Štrekelj- najmlajši udeleženec akcij, ki je progo prekolesaril sam;
 • družina Štrekelj- najštevičnejša družina, ki je poleg priznanja prejela tudi nagrado- družinske počitnice na Krku;
 • Ekipa Tondach- najštevilčnejša ekipa v letu 2017;
 • KK Prekmurje Beltinci- za uspešno organizacijo zaključne prireditve;
 • ZKTD ter občina Beltinci- za soorganizacijo in pomoč;
 • Društvo starodobnikov- Dimek Beltinci- za svojo vlogo pri ohranjanju kolesarske tradicije.
 • Če nimate nameščenega vtičnika flash, lahko do slik dostopate na povezavi.

   

  Ker nesreča nikoli ne počiva ...

  Prireditev se je tokrat zaključila brez poškodb, česar sta bila zagotovo vesela tudi reševalca Zdravstvenega doma Murska Sobota - ZP BELTINCI, ki sta imela za seboj 24 neprespanih ur urgence. Ker pa se nesreča lahko pripeti takrat, ko jo najmanj pričakujemo, si preberite vse o članski kolesarski kartici oziroma licenci KZS. Poleg varnosti, ki vam jo nudijo zavarovalna kritja, ste kot član KZS upravičeni do številnih bonitet. Kartica velja od dne sklenitve do izteka tekočega koledarskega leta. Kmalu pa jo bo možno skleniti za leto 2018.

  Priporočam ogled naslednjih povezav kot izhodišča za planiranje nadaljnjih izletov po Pomurju in Prekmurju:

  Kaj so dudle?

  Podrobnejše turistične informacije: Visit Pomurje, Zavod za turizem in kulturo Beltinci.

  Kolesarjenje: kolesarska pot ob Muri, kolesarske poti ob Muri in vinorodnih gričih, kolesarjenje po Pomurju, Kolesarska karta Pomurja (izdala Regionalna razvojna agencija Mura d.o.o., junij 2005).

  Pohodništvo: sprehajalna pot ob Muri, Mlinarska pot ob Muri, Via Pomurje.

  Nastanitve.

  Zapisala in fotografirala: Petra Marinko Rus

   


  Prijava na e- novice:
  Podrobno o članski kartici KZS: